Здравословно отслабване

Здравословно отслабване

Здравословно отслабване е процес при който загубата на излишните килограми е съчетана с подобряване на жизнените показатели, укрепване на организма и цялостно подобряване на физическото му състояние. Това се цели, за да може отслабването да е устойчиво във времето и да се запази.

Здравословното отслабване обвързва хранителни и двигателни навици, които са основни за правилното функциониране на тялото ни и неговия интегритет.

Съвети от екипа на Reductil

Ето и няколко полезни съвета за здравословно отслабване:

 1. Избирайте непреработени и естествени храни
  Естествените храни са пълни с витамини, минерали и кофактори, които са изключително важни за здравословното отслабване и здравето на организма ни.
 2. Пиите повече вода
  Водата е много важна за правилното функциониране на организма ни, като осигурява нужната хидратация за всички клетки. За здравословно отслабване, приемайте поне 2-3 л. вода на ден.
 3. Спортувайте поне 20-30 минути всеки ден
  Физическата активност е основоположна за правилната двигателна способно на организма, мускулната сила и добрия метаболизъм. Отделяйте поне 20-30 минути всеки ден, които да отделите на любимия си спорт или физическа активност, за да си гарантирате здравословно отслабване.
 4. Бъдете цялостно по-активни
  Освен спорта, за здравословно отслабване е нужно да бъдете цялостно по-активни. Избирайте стълбите пред асансьора и ходенето пред шофирането, винаги когато можете.
 5. Избягвайте газираните напитки и силно преработените храни
  Те са бедни на важните микронутриенти и много богати на вредни калории, които пречат на здравословното отслабване.
 6. Излизайте сред природа
  Прекараното време сред природа се отразява изключително благоприятно на психиката, а това от своя страна благоприятства здравословното отслабване.
 7. Не преяждайте
  Един от основните „препъни-камъни“ в процеса на здравословното отслабване е преяждането. Дори при консумацията на полезни храни, прекомерния прием на калории не би позволил загубата на тегло.
 8. Хранете се 2-3 пъти на ден
  Когато ядете се стремете да оставяте поне 4-5 часа между отделните хранения, за да може предишното хранене да бъде напълно обработено.
 9. Отделяйте поне 8 часа за сън
  Добрият сън е сред най-важните фактори за здрав организъм и здравословно отслабване. Старайте се да спите поне 8 часа на денонощие, като по възможност си лягате преди 22:00 ч. Това е много важно докато приемате хапчета за отслабване.

Здравословно отслабване с поетапни промени


Научете как да отслабнете по здравословен начин, като въведете постепенно промени и намалите приема на калории.

Най-здравословен начин да отслабнете не е нито ударните диети, нито свръх натоварващите упражнения. Организмът обича бавните промени по отношение на храната и упражненията.

Например, някой, който не е правил упражнения години наред, не бива да се впуска в тичане на десетки километри дневно. Не само че ще се почувствате обезкуражени и демотивирани, но и ще сте много по-склонни към травми.

Същото важи и за хора, които внезапно започнат да гладуват. Диетите, които строго ограничават калориите или видовете разрешени храни, могат да ви накарат да причинят недостиг на хранителни вещества и витамини, от които тялото Ви се нуждае.

Така че, ако искате да отслабнете здравословно, какво трябва да направите?

Енергийни нужди и загуба на тегло
Вашето тяло използва храната за произвеждане на необходимата му ежедневна енергия. То съхранява всяка излишна енергия като мазнина. Това означава, че ако ядете повече храна, отколкото тялото Ви се нуждае от ежедневната си дейност и поддръжка на клетките, ще натрупате тегло.

За да отслабнете, трябва да накарате тялото си да използва тези мазнини. Най-ефективният начин да направите това е да:

-намалете количеството калории, които ядете

-увеличете нивото на активност.

Ето защо експертите съветват за здравословна загуба на тегло винаги диета и физически упражнения да вървят ръка за ръка.

Въведете постепенно промените при здравословно отслабване


Малките промени могат да доведат до голями резултати. Една допълнителна бисквита дневно може да ви накара да спечелите 5 лв седмично – премахнете бисквитата от вашата диета и ще спестите тази сума.

Може да отнеме седмица или две преди да забележите каквито и да е промени, но те постоянно ще се появяват. След първия месец ще можете да видите резултата като премерите някоя по-прилепнала дреха.

Поддържането на мотивацията е един от най-трудните аспекти на диетите. Ще има дни, когато здравословното хранене ще има осезаем ефект, друг път няма да усещате разлика, дори ще върнете някои килограм нагоре.

Ползи за здравето от загуба на тегло


Изследванията показват, че жени с наднормено тегло, които отслабнат с 5-10кг., намаляват наполовина риска от развитие на диабет. За мъжете рискът от сърдечни проблеми значително намалява.

Като цяло, ние увеличаваме теглото си с напредването на възрастта. Няколко килограма през годините не са проблем, но хората, които натрупат повече от 20 кг в сравнение с теглото им като 18-годишен, бързо ще увеличат риска от здравословни проблеми поради това допълнително тегло. По-специално, жените увеличават риска от сърдечен удар и удвояват риска от рак.

Може да ви изглежда, че това са проблеми, за които трябва да се притеснявате в бъдеще, но времето лети и утре става днес. Поддържайки теглото си в здравословния диапазон, по-рядко ще бъдете обезпокоени от заболявания в по-късните години.